- De Nord Stream-gaspijplijnen die via de Oostzee van Rusland naar Duitsland lopen hebben te maken met lekkages, waardoor gas vrijkomt.
- Hoewel de pijplijnen om politieke redenen niet in gebruik zijn, bevatten ze wel gas.
- De lekkages kwam aan het licht door een sterke daling van de druk in de pijplijnen.
- Lees ook: Rusland dupeert zijn eigen economie door de oorlog in Oekraïne en kan zijn status als ‘energiesupermacht’ verliezen, zeggen economen
De gaspijpleiding Nord Stream 2 die via de Oostzee van Rusland naar Duitsland loopt heeft te maken met een lekkage, waardoor gas vrijkomt.
De Deense autoriteiten hebben daarom schepen gevraagd afstand te houden van het eiland Bornholm waarlangs de pijpleiding loopt. Overigens is Nord Stream 2 niet in gebruik, maar de leiding bevat wel gas.
De lekkage kwam aan het licht door een sterke daling van de druk in de pijplijn. Er wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak van de lekkage. Rond Bornholm is nu een veiligheidszone gevormd omdat het gas gevaarlijk kan zijn voor de scheepvaart.
De pijplijn zou eigenlijk dit jaar in gebruik genomen moeten worden, maar een paar dagen voor de Russische inval van Oekraïne besloot Duitsland het goedkeuringsproces stop te zetten. Via Nord Stream 2 kon de hoeveelheid Russisch gas naar Duitsland worden verdubbeld.
Ook sprake van lekkages bij Nord Stream 1
De gaspijpleiding Nord Stream 1, die via de Oostzee van Rusland naar Duitsland loopt, is ook op twee plaatsen lek. Dat meldt de Deense minister van Klimaat en Energie in een verklaring aan persbureau AFP.
De lekkage kwam aan het licht na onderzoek, nadat de druk in de leiding was gedaald. Deze pijplijn is momenteel ook niet in gebruik, maar bevat wel gas.
De Deense marine en Duitse specialisten doen nog altijd onderzoek naar de oorzaak van het wegvallen van de druk. Die is volgens ingewijden die spraken met persbureau DPA nog altijd niet bekend, maar verwacht wordt dat het probleem door de lekkage komt.
De Nord Stream 1 die eveneens loopt tussen Rusland en Duitsland via de Oostzee ligt ook al enige tijd stil. Volgens Moskou heeft dat te maken met technische problemen. Berlijn zegt dat Rusland energie als chantagemiddel inzet vanwege de westerse steun aan Oekraïne.